The return of the iconic Raffles Hotel Singapore
96
Published: November 8, 2019

admin | Project News | 08 November, 2019

    The return of the iconic Raffles Hotel Singapore

    Restored and refurbished by Aedas, Raffles Hotel Singapore has officially reopened in August 2019 since its opening in 1887. Aedas lead a multi-disciplinary team for the hotel restoration, including heritage consultant Studio Lapis, interior designer Alexandra Champalimaud and concept interior designer Jouin Maku (BBR Restaurant by Chef Alain Ducasse). It integrates heritage splendour with modern spatial design, restoring the building back to its original glory and aiming to restore its vitality for the next 100 years.

     

    Grand Staircase. Image © Raffles Hotel Singapore.

    Grand Staircase. Image © Raffles Hotel Singapore.

     

    Iconic Heritage Trees and Landscape. Image © Raffles Hotel Singapore.

    Iconic Heritage Trees and Landscape. Image © Raffles Hotel Singapore.

    With the cultural precincts within walking distance, and adjacent to the popular shopping district Orchard Road, Raffles Hotel Singapore registers its iconic presence in the heart of the city. Major A&A (additions and alterations) works were carried out to the existing three-storey Raffles Hotel and Shopping Arcade for the first time in 30 years. In the eyes of Aedas designers, Raffles is timeless. Her interiors and her spaces are classic expression of an era of grace, conviviality and civility.

     

    Colonnade Walkway. Image © Raffles Hotel Singapore.

    Colonnade Walkway. Image © Raffles Hotel Singapore.

    “From investigation, restoration to transformation, a careful “surgical” approach had to be adopted, this is after all a National Monument of Singapore and must be treated with great respect.  At the same time, the Project Team had to ensure that the property down time was minimized. Since it’s a restoration project of one of the best-known monuments in Singapore, investigations of the existing deterioration and repairs needed are unprecedented in scope, due to the building’s age, and intrinsic historical value.” Project Director Dennis Chan explained.

     

    Swimming Pool. Image © Raffles Hotel Singapore.

    Swimming Pool. Image © Raffles Hotel Singapore.

     

    Hotel Location.

    Hotel Location.

    State-of-the-art restoration techniques, original materials, and chemicals were applied to heal the deterioration caused by time, weather, acid rain, sea-salt corrosion, and past methods of maintenance and restoration attempts. The Hotel is embedded with the latest green technologies. Internal spaces have been provided with energy-efficient lighting and air-conditioning, all precisely controlled from an in-room intelligent touch pad. Where practical, many of her common social spaces remain naturally ventilated and beautifully shaded by her iconic heritage trees and landscape.

     

    Yi by Jereme Leung Restaurant entrance at Raffles Hotel. Image © Owen Raggett.

    Yi by Jereme Leung Restaurant entrance at Raffles Hotel. Image © Owen Raggett.

     

    The bar at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    The bar at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    Aedas also designed a high end Chinese restaurant Yi by celebrity Chef Jereme Leung located on level three of the hotel. The restauarnt feature a bar, a main dining hall, two private dining rooms, and an experience room where chef will offer guests an up-close-and personal look at himself in action showcasing his dishes. Aedas collaborated with Toronto based luxury art studio Moss & Lam to create an art installation made from thousands of handcrafted floral elements. The entrance design depicts the Chinese mythology in the form of garden, where the bar is designed in a ’living room’ setting situated at the corner.

     

    Plaster ceiling sculpture at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    Plaster ceiling sculpture at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

     

    Handcrafted floral elements at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    Handcrafted floral elements at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    The restaurant walls are cladded with soft hued lacquered surface, a moon gate on the beautiful textured stone dividers, and custom modern chinoiserie artworks, makes for a coherent narrative of nature. Private dining rooms are for those special occasions. With operable acoustic wall systems between the rooms, private dining room provides space flexibility. Inspired by the egg shape where the god, Pangu was born from Chinese Creation Myths, a bespoke egg-shaped chandelier trickles down into the space from the champagne gold leaf dome. A Chinese style armoire and glass screens complete the room in a modern interpretation.

     

    Private dining room at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    Private dining room at Yi Restaurant. Image © Owen Raggett.

    Simon Thompson, Executive Principal at Aedas Singapore and Ji An, Lead Designer and Associate at Aedas said, “Similar to the dining experience created by Chef Jereme Leung, which is influenced by the deep rooted culinary traditions in Chinese cuisine, we wanted to harness the whimsical nature of the creation story with the experiential journey through the restaurant while celebrating beautifully curated heritage lost dishes. It was an honor for us to be a part of such a monumental project working with Chef Jereme Leung and Raffles Hotel.” 

     

     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...